עמוד הבית > אחזקת מנדפים
אחזקת מנדפים
מה כוללת אחזקת מנדפים?
אחזקת מנדפים כוללת ניקוי וחיטוי שלהם. הטיפול נעשה על-פי התקן הישראלי 6 1001 והתקן האמריקאי ושל מכבי אש NFPA/96. מנדפים יש בהרבה מוסדות ובתי אוכל, במקומות בהם מתפעלים מטבחים תעשייתיים. במסעדות, בתי קפה, בתי אבות, בתי חולים, אולמות ומאפיות.
התחזוקה השוטפת כוללת תיקון חלקים פגומים, החלפת פילטרים, ניקוי תעלות אוורור והחלפת תעלות שבורות או שרופות, ניקוי לפי תקני מכבי אש ומכון התקנים.
ניקוי מנדפים הוא חיוני כדי לשמור שלא יצטבר לכלוך ושומנים אשר עלולים לסתום את המערכת ואף לגרום לשריפה. אחזקת מנדפים שוטפת חייבת להיעשות בהתאם לתקנות וכדי לשמור על בטיחותם של העובדים והלקוחות.
ניקוי מנדף הוא שירות נחוץ והכרחי בתעשיית המזון. המנדפים סופגים שאריות שומן, שמן, פיח ועשן אשר עולים ממכשירי הבישול, הטיגון והאפייה בזמן העבודה במטבח. אין הבדל בין מטבח אחד לאחר ובכל מקום בו עובדים עם מזון יש לטפל בשאריות הלכלוך שמצטבר ולבצע טיפול ותחזוקה שוטפים למנדפים.
אחזקת מנדפים שוטפת
מטרות הניקוי והאחזקה השוטפת של מנדפים הן מניעת אש כתוצאה מהתלקחות, הארכת חיי המפוח אשר שואב את העשן במטבח, ספיקה מרבית בנידוף העשן והקפדה על היגיינה במטבח.
בסוף היום, כאשר נפסקת העבודה במטבח ומכבים את המפוח, אדי השומן נדבקים לדפנות אשר מכילות כמות גדולה של חיידקים. למחרת, עם הדלקת המפוח, אותן שכבות נוטפות מטה אל תוך אזור העבודה. לכן חשוב להקפיד על מנדפים נקיים משכבות שומן ולכלכוך, באמצעות אחזקת מנדפים שוטפת.
אחזקת מנדפים שנתית כוללת בדיקת מהירות וספיקת השאיבה על-ידי מד זרימה מכויל, בדיקת תקינות המנדף על-ידי בדיקת עשן ללא כניסת אוויר מזוהם אל תוך חלל החדר, באמצעות אמפולת עשן, שליחת דו"ח הכיול למנהל מחוזי.
בנוסף לדו"ח, כאשר המנדף נמצא תקין מונפקת לו מדבקת שירות המעידה על תקינותו ומודבקת עליו. המדבקה כוללת פרטים על תאריך הבדיקה, ותאריך הבדיקה המיועד הבא. כמו-כן נכתב מה הגובה המקסימאלי לפתיחת חלון במהלך העבודה.
כמו-כן, מתבצעת החלפת מסנן פחם פעיל חדש, מאותו סוג ובמשקל זהה למסנן המקורי. על המסנן צריכה להופיע מדבקת יצור אשר כוללת פרטים של שם היצרן, תאריך היצור, סוג הפחם וכד'. תיקון והחלפת חלקים יכול להיעשות עם חלקים מקוריים או חלופיים.
אחזקה וניקוי של מנדפים
כחלק מפעולות האחזקה מתבצע ניקוי של המנדפים. הניקוי כאמור מתבצע בהתאם לתקן וללא חריגה מחוקי הבטיחות המתייחסים לניקוי מנדפים בגובה ולעבודה בשטח. פעולת ניקוי מנדפים ואחזקתם היא חלק בלתי נפרד מהאחריות של כל מטבח תעשייתי המנוהל באופן פרטי או מוסדי.
אחזקת מנדפים הכרחית לשמירה על בטיחותם של העובדים והלקוחות במקום. כל מי שמותקן אצלו בעסק מנדף, חייב לבצע ניקוי שלו אחת לתקופה במטרה למנוע התלקחות ושריפות. הזנחה של מנדפים עלולה לגרום להצטברות של חומרים דליקים במנדפים, וכשהם נמצאים בקרבת אש זו סכנה ברורה.
אחד הקריטריונים לבחירת מנדפים הוא אופן התחזוקה שלהם. החוק, כאמור, מחייב תחזוקה שוטפת של המערכת ולפני שרוכשים מנדפים כדאי לברר מה כוללת אחזקת מערכת ספציפית של מנדפים, עלות החלקים והתדירות בה יש להחליפם ואפשרויות הניקוי.